8. разред


Ovo su testovi za vežbanje gradiva nemetala.Data su rešenja računskih zadataka.

Nemetali, oksidi nemetala i kiseline
 
 
1. Šta je oksidacija?
Kako se nazivaju jedinjenja dobijena oksidacijom?
Kakva može biti oksidacija?
2. Napiši formule sledećih oksida:
a) hlor(I)-oksida          b) azot(II)-oksida          c) fosfor(III)-oksida
d) ugljenik(IV)-oksida
3. Napiši nazive za sledeće okside:
a) SO3  
                   b) N2O5
v) Cl2O7
4. Napiši jednačine reakcija dobijanja sumporne kiseline polazeći od sumpora.
5. Napiši jednačinu reakcije dobijanja hlorovodonične kiseline.
6. Koliko grama kiseonika je potrebno za oksidaciju 12,8 g sumpora? (6,4g)
7. Koliko grama fosfor(V)-oksida nastaje u reakciji oksidacije 6,2 g fosfora? (14,2g)



 
1. Формирај парове тако да називима неметала у левој колони одговарају својства у десној колони:
1) азот                         а) има две алотропске модификације
2) сумпор                   б) хемијски инертан (слабо реактиван)
3) кисеоник                в) течно агрегатно стање
                                    г) гради само два оксида
2. а) Како се назива хемијска реакција у којој реагује кисеоник с неким другим елементом?
б) Напиши формуле и називе једињења угљеника и кисеоника.
3. Напиши једначину лабораторијског добијања водоника. 4. Напиши формуле:
а) сумпор(VI)-оксида                        б) сумпорне киселине
в) озона                      г) азот-моноксида
5. Допуни и изједначи хемијске једначине:
a) H2 + О2→                б) HgO → Hg + ___, 
в) ____+ O2 → CO,                г) SO3 + H2O →_____.
 
6. Милица је при извођењу хемијског експеримента користила два балона с гасовитим супстанцама. У једном се налазио кисеоник, а у другом азот. Нажалост, Милица је заборавила у ком се балону налази која супстанца. Објасни како би ти помогао Милици да утврди у ком се балону налази кисеоник, а у ком азот.
7. Израчунај количину молекула кисеоника која је потребна да у реакцији с азотом настане 43,2 g азот(V)-оксида. (1mol)
8. Израчунај број протона, неутрона и електрона у атому фосфора.
9. Објасни како се правилно разблажује концентрована сумпорна киселина.
10. Наведи примену графита.
 

Вежбање за контролни-Метали,оксиди,хидроксиди


Metali
1. Gde se u prirodi nalaze metali?
2. Nabroj fizičke osobine metala.
3. Koje je osnovno hemijsko svojstvo metala?
4. Iz čega se sastoji molekul hidroksida (baze)?
5. Od čega zavisi broj hidroksidnih grupa u molekulu hidroksida (baze)?
6. Napiši jednačine reakcija oksidacije:
a) magnezijuma,
b) gvožđa,
c) aluminijuma.
7. Napiši jednačine svih mogućih reakcija nastajanja kalcijum-hidroksida.
8. Koliko grama kalcijuma je oksidovano ako je u reakciji dobijeno 56 g negašenog kreča?
(rešenje: 30,28g Ca)
9. Koliko grama gvožđe(III)-oksida je nastalo oksidacijom 2,4 g gvožđa?
(rešenje: 3,42 g gvožđe(III)-oksida)
10. Šta su legure? Šta je čelik?
11. Opiši fizičke osobine bakra.
12. Koliko mola gašenog kreča je nastalo u reakciji 10 g kalcijuma sa dovoljnom količinom vode?
(rešenje: 0,25 mola gašenog kreča)
 TEST
1. a) Navedi opšta svojstva metala.
b) Kako se nazivaju elementi Ia (1) grupe Periodnog sistema elemenata?
2. Odgovori DA ili NE tako da odgovara iskazu:
zlato je u prirodi zastupljeno u elementarnom stanju                          
ruda je čista supstan
kalijum je zemnoalkalni metal
korund je mineral bakra                                                                      
3. Napiši formule sledećih jedinjenja:
aluminijum-oksida
gvožđe(II)-oksida
 magnezijum-hidroksida                     
gvožđe(III)-hidroksida
4. Napiši jednačinu reakcije oksidacije natrijuma.
5. Dovrši i izjednači jednačine hemijskih reakcija:
a) Na + H2O →
b) CaO + _______→ Ca(OH)2
c) Mg + H2SO4 → MgSO4 + ________                       
d) Mg + O2 → _________
6. Koji elementi ulaze u sastav mesinga?
7. Objasni zbog čega natrijum reaguje burnije od litijuma u reakciji sa vodom.
8. Izračunaj procentni sastav natrijum-oksida.( rešenje Na 74,19% ,    O 25,80% )
9. Izračunaj masu oksida potrebnu za reakciju sa vodom ako se pri tome dobija 5,8 g magnezijum-hidroksida.
(rešenje 4 g)

 Test-Soli,elektrolitička disocijacija i pH vrednost
  1. Odgovorii DA ili NE:

a)      Soli su polarna kovalentna jedinjenja.           

b)      Hemijska veza u natrijum-hloridu je jonska veza.    

v)    Kalcijum-karbonat je nepolarno jedinjenje.    

      2.       Na linijama pored svake formule supstance napiši njen naziv:

Na2SO4____________                   Fe2(SO4)3_____________

MgCl2   ____________                    NaNO3     _____________

CuCl2    ____________                   Ca(HCO3)2____________.

3. Napiši jednačinu hemijske reakcije između kalijum-hidroksida i sumporne kiseline.

4. Napiši jednačinu neutralizacije u kojoj nastaje voda i natrijum-karbonat.

5. Na linijama pored naziva svake soli napiši njenu hemijsku formulu:

cink-hlorid    __________          bakar(I)-hlorid    _________

barijum-sulfat _________          aluminijum-nitrat   _________

kalcijum-hidroksid-hlorid ________   amonijum-karbonat   ________

6. Napiši jednačinu hemijske reakcije između ugljenik(IV)-oksida i kalcijum-hidroksida.

7. Napiši jednačinu hemijske reakcije između srebro-nitrata i natrijum-hlorida.

8. Među ponuđenim formulama jedinjenja samo jedna predstavlja neelektrolit. Koja?

NaOH        HCl       H2SO4      KOH      CO      HNO3.

9. Napiši jednačine elektrolitičke disocijacije sledećih jedinjenja:

NH4Cl ____________________________

HNO____________________________

Ca(OH)__________________________

Al2(SO4)3 _________________________

10. Koliko grama natrijum-hlorida nastaje u reakciji natrijum-hidroksida i 73 g hlorovodonične kiseline? (117g)

11. Koliko se grama bakar(II)-nitrata dobija u reakciji 1,5 mola bakar(II)-oksida sa azotnom kiselinom? (281,25g)

12. Koliko je potrebno grama magnezijuma u reakciji sa sumpornom kiselinom da bi se izdvojilo 12 g vodonika? (144g)

13. Koliko grama aluminijum-hidroksida treba da reaguje sa azotnom kiselinom da se dobije 71 g aluminijum-nitrata? (26 g)

 Тест-називи угљоводоника
Алкани,алкени,алкини називи и формуле
1.Напиши структурне формуле следећих једињења:
а) 2-бутин   б) 2-хекисин  в) пропин г ) 2-метил-1-пентен           д)2,4 диметил пентан
2. Напиши називе незасићених угљоводоника датих формула:
          CH3CH3                                                              
a)           |     |                              б)   CH2=CH-CH-CH3              в)  CH2=CH-CH2-CH3         
   CH2CH- CH-CH-CH3                                 |

CH2= CH-CH-CH3                                       CH3
          |     |                                                                                                 
       CHCH3                                                                    
3.Одреди алкане,алкене,алкине                       
C3H6, C3H8, C4H8, C3H4,
4. Одреди количину 2,3 диметил хексана у 20грама тог једињења.(0,17mol)
5. Напиши опште формуле за алкане,алкене и алкине и врсту везе.

Test ugljovodonici
1.Napiši racionalno-strukturne formule:
 
a) 2,3,4,4-tetrametil-heksan   b) 2-metil-propen      v) 2,5,6-trietil-1-oktin
g) 2-metil-3-heptin   d) 2,3-dimetil-2-buten đ) 4-metiil-2-dekin,
e) 2,4-dimetil-2-penten.
 
2. Napiši hemijske reakcije:
a) supstitucije etana hlorom
b) sagorevanje butina
v) sagorevanje heptana,
g) potpuna adicija vodonika na 1-pentin.
 
3.  Odredi procenat vodonika u oktanu. (84,21% C  I 15,79% H)
 
4.  Izračunaj maseni udeo ugljenika u pentinu.( maseni udeo je 0,88, a % C 88)
 
5. Koliko mol-a i kog proizvoda nastaje adicijom 5 mol-a broma na eten?
 
( 5mol, 1,2 dibrometen)
6. Koliko grama kiseonika je potrebno za sagorevanje 5 mol-a  pentana?
 
(1280g kiseonika)
7. Koliko mol-a i kog proizvoda nastaje delimičnom adicijom 8 mol-a vodonika na 2-heksin?
 
(8 mol,heksen)
8. Relativna molekulska masa  alkina je 68. Odredi molekulsku formulu tog alkina.
 
(C5H8,koristiti opštu formula za alkine I preko nje uraditi zadatak)
 
9. Napiši nazive sledećih ugljovodonika:
  
                          CH3
a) CH3 – CH2  -C – CH2 CH3  ;    b)    CH3 – CH –CH2 – CH – CH3  ; 
                        CH3                                                   CH3            CH3

                   CH3
v)   CH3 – CH – CH2 – CH3        g) CH3-CH=CH-CH2-CH3              d) CH3-CH2-C≡C-CН3           
                
 
10.Na koji način se mogu razlikovati zasićena jedinjenja od nezasićenih ? Koji reagensi se koriste ?


Вежбанје за контролни:Органска једињења са кисеоником

            ТЕСТ А                     
1. Напиши рационалне структурне формуле следећих једињења:
а) 2-бутанола                                                             б) етанске киселине 
в) глицерола                                                              г) пропанске киселине
2. Oдреди да ли су алкохоли чије су формуле наведене примарни, секундарни или терцијарни.
            а) CH3 − CH2 − CH − CH2 − CH3      б)        OH                                           в) CH3 − CH2 − OH
                                      │                                          │
                                       OH                           CH3 − C −  CH2 − CH3          
                                                                                   │
                                                                                   CH3
врста алкохола:___________                       _____________________                   ________________
  
 
3. Заокружи слово испред назива карбоксилне киселина која се добро раствара у води:
а) метанска                             б) олеинска                            в) палмитинска                     г) стеаринска
           
 
4. Доврши хемијске једначине и изједначи их:
 
а)  CH3CH2OH  +  O2  →  ________ + __________
 
б)  CH3COOH  +  Na2CO3  →  __________ +  H2O  +  _________
 
5. Напиши називе следећих киселина и одреди да ли су назасићене или засићене:
            a) CH3(CH2)7CH = CH(CH2)7 COOH                                   б) CH3− CH2 − CH2− CH2− COOH
назив:_______________________________                                   _____________________________
врста карбоксилне киселине:__________________                      ______________________________
 
6. Која од наведених супстанци боји плаву лакмус хартију у црвено?
а) етан             б) етанска киселина              в) глицерол                г) етанол
 
7. Израчунај масу 2 mol молекула етанске киселине. (120 грама)
 

8. Алкохолизам је врло тешка болест зависности. Ова болест изазива озбиљна оштећења свих унутрашњих органа, а посебно органа за варење.
Алкохолна пића се разликују по процентној концентрацији алкохола. Тако на пример, пиво је 5% раствор алкохола, вино је 12%  а ракија је 40% раствор алкохола. Израчунај колико грама чистог алкохола унесе у себе човек када попије 200g вина.       (24 грама)
 

 
9. Напиши једначину електролитичке дисоцијације метанске киселине.
10. Израчунај масу сирћетне киселине која је потребна да у рекцији са натријум-хидроксидом настане 32,8 g одговарајуће соли. (24 грама)


 Biohemija


TEST A              
    1.   Zaokružiti DA ili NE
                              Fruktoza je aldoheksoza                                                                     
                              Skrob se rastvara u hladnoj vodi                                                        
                              Molekuli celuloze su sastavljeni od ostataka glukoze           
                              Laktoza se dobija iz šećerne repe
                                                      
2.    Napisati formulu palmitinske kiseline
                                               
 
           
3.   Kako se monosaharidi dele prema broju ugljenikovih atoma u molekulu? __
 4. Šta su aldoze? 
   5. Šta su polisaharidi?
    6. Navesti jedan disaharid 
    7. Dopuniti rečenice:
Saharoza ne redukuje ______________ reagens.
Pri razlaganju laktoze se dobijaju _____________ i galaktoza.
Reakcijom glukoze sa _______________ reagensom se na zidu epruvete izdvaja _________ pa se ova
reakcija naziva “ reakcija srebrnog  __________________  “.
U reakciji glukoze sa Felingovim reagensom izdvaja se __________ oksid.
 
     8. Napisati formulu glukoze (molekulsku i strukturnu)
 
   9. Navesti sličnosti i  razlike između skroba i celuloze 
    10. Precrtati netačno u sledećim rečenicama :
                   Invertni šećer je jedinjenje / smeša glukoze i fruktoze.
                   Fruktoza je monosaharid / disaharid.
                   Ulja sadrže pretežno zasićene / nezasićene višemasne kiseline.
                
    11. Napisati opštu formulu triacilglicerola (masti i ulja)
 12 Objasniti kako sapuni peru.Nacrtaj
                 TEST B            
 
1.    Zaokružiti DA ili NE
     Celuloza se rastvara u toploj vodi                                                
    Glukoza je aldoheksoza                                                               
  Hidrogenizacijom ulja se dobijaju masti                                      
     Saharoza je mlečni šećer                                                             
 
2.     Napisati formulu stearinske kiseline
                                                           
3.    Kako se ugljeni hidrati dele prema složenosti? 
4. Šta su ketoze? 
5. Šta su oligosaharidi?
6. Navesti jedan polisaharid 
7. Dopuniti rečenice:
       Reakcijom glukoze sa ________________ reagensom se izdvaja talog bakar (I)-oksida koji je _____   boje.
 Laktoza se drugačije naziva ____________ šećer.
 Pri razlaganju saharoze se dobijaju glukoza i _____________.
 U reakciji monosaharida sa Felingovim reagensom izdvaja se ___________oksid.
 
   8. Napisati formulu fruktoze
 
  9. Navesti sličnosti i razlike između skroba i celuloze        
  10. Precrtati netačno u sledećim rečenicama:
                              Masti su jedinjenja / smeše.
                               Ulja se rastvaraju / ne rastvaraju u vodi.
                               Saharoza je redukujući / neredukujući šećer.
                               

 11.Napiši  jednačine hidrolize skroba i saharoze i laktoze.
12.Napiši jednačine građenja peptidne veze i sagorevanja glukoze i saharoze.
13.Napiši jednačine dokazivanja monosaharida sa felingom i saponifikaciju.
   
1. Definiši masti i ulja.
(smeše sastavljene iz supstanci sličnih osobina)
2. Koja je razlika u sastavu između masti i ulja?
(ulja sadrže nezasićene višemasne kiseline, a masti zasićene višemasne kiseline)
3. Definiši sapune.
(alkalne soli višemasnih kisleina)
4. Koje supstance učestvuju i koje se dobijaju u procesu fotosinteze?
(učestvuju ugljen-dioksid i voda, a nastaju kiseonik i šećer (hrana za biljke), a učestvuju i hlorofil i sunčeva svetlost)
5. Navedi opštu formulu ugljenih-hidrata.
(Cn(H2O)n)
6. Koja je razlika između aldoze i ketoze?
(pored hidroksilnih grupa, aldoze imaju jednu aldehidnu grupu, a ketoze, pored hidroksilnih grupa, imaju i jednu keto grupu)
7. Na kojim ugljenikovim atomima se nalaze aldehidna i keto grupa u ugljenim-hidratima?
(aldehidna na prvom, a keto na drugom ugljenikovom atomu)
8. Navedi nazive najpoznatijih pentoza (monosaharid).
(riboza i dezoksiriboza)
9. Navedi nazive najpoznatijih heksoza (monosaharid).
(glukoza i fruktoza)
10. Navedi nazive najpoznatijih disaharda.
(saharoza i laktoza)
11. Navedi nazive najpoznatijih polisaharida.
(skrob i celuloza)
12. Definiši monosaharide.
(ugljeni hidrati koji se dejstvom vode ne mogu razložiti na prostija jedinjenja)
13. Definiši disaharide.
(ugljeni hidrati koji se dejstvom vode razlažu na dva monosaharida)
14. Definiši polisaharide.
(ugljeni hidrati koji se dejstvom vode razlažu na preko 10 monosaharida)
15. Definiši aminokiseline.
(biološki važna organska jedinjenja koja sadrže amino grupu i vezuju se peptidnim vezama)
16. Navedi nazive dve najpoznatije aminokiseline.
(glicin i alanin)
17. Koliko je poznato alfa aminokiselina?
(20 alfa amino kiselina)
18. Definiši proteine.
(biološki važna organska jedinjenja koja sadrže preko 100 ostataka amino kiselina)
19. Kako je izvršena podela proteina po složenosti?
(proste (jednostavne) i složene)
20. Kako je izvršena podela proteina po prostornom obliku?
(globularni i fibrilarni)
21. Koja je razlika između globularnih i fibrilarnih proteina?
(globularni su zaštitni, a fibrilarni su gradivni)
22. Koja je razlika između jednostavnih i složenih proteina?
(jednostavni sadrže samo ostatke amino kiselina, a složeni pored amino kiselina, sadrže i ostatak (šećere, masti...))
23. Kako se dokazuje azot u proteinu?
(pomoću natrijum-hidroksida i oslobađa se amonijak, prepoznatljiv po mirisu)
24. Kako se dokazuje sumpor u proteinu?
(pomoću olovo-nitrata ili olovo-acetata i oslobađa se olovo-sulfid, prepoznatljiv kao crni talog)
25. Napiši jednačinu alkoholnog vrenja šećera.
(C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH)
26. Da li monosaharidi imaju oksidujuće ili redukujuće osobine?
(redukujuće osobine)
27. Da li disaharidi i polisaharidi imaju oksidujuće ili redukujuće osobine?
(oksidujuće)
28. Šta su to Tolensov reagens i Felingovi rastvori?
(Tolensov reagens je amonijačni rastvor srebro-nitrata. Feling I je vodeni rastvor bakar-sulfata, Feling II je vodeni rastvor natrijum, kalijum-tartarata i natrijum-hidroksida)
29. Koji molekuli ulaze u sastav saharoze?
(glukoza i fruktoza)
30. Koji molekuli ulaze u sastav laktoze?
(glukoza i galaktoza)
31. Koji molekuli monosaharida izgrađuju polisaharide (skrob i celulozu)?
(glukoza)
32. Koja je razlika u sastavu između skroba i celuloze (građi)?
(molekuli glukoze u molekulu skroba su raspoređeni razgranato, a u molekulu celuloze u nizu, kao tarabice)
33. Koja je razlika u svojstvima skroba i celuloze?
(skrob se rastvara u ključaloj vodi, a celuloza ne. Skrob reaguje sa jodom, a celuloza ne)
34. Da li skrob reaguje sa ključalom vodom i ako reaguje šta daje?
(rastvara se u ključaloj vodi i nastaje "skrobni lepak")
35. Da li skrob i celuloza reaguju sa jodom?
(skrob da, celuloza ne)
36. Definiši "invertni šećer".
(smeša glukoze i fruktoze u odnosu 1:1)
37. Koji je sastav (u procentima) meda (sastav invertni šećer i saharoza)?
(med 70-80%, a saharoza 2-5%)
38. Navedi fizičke osobine monosaharida.
(bele, čvrste, kristalne supstance, rastvorne u vodi, slatkog ukusa)
39. Navedi fizičke osobine polisaharida.
(nisu slatkog ukusa, slabo se rastvaraju u hladnoj vodi)
40. Navedi fizičke osobine aminokiselina.
(bele, kristalne supstance, rastvorne u vodi)
41. Definiši vitamine.
(organska jedinjenja neophodna za život) (ko želi više: Prvi put se naziv vitamin spominje davne 1911. Tada je britanski nauč­nik Funk izolovao tiamin (kasnije nazvan vita­min B1)
42. Šta je avitaminoza?
(neunošenje dovoljnih količina, dovoljne doze, vitamina u organizam)
43. Šta je hipervitaminoza?
(unošenje prevelike doza vitamina u organizam)
44. Podela vitamina po strukturi i rastvoljivosti.
(rastvorljivi u vodi, rastvorljivi u ulju.Trinaest nam je vitamina preko potrebno za zdravlje: devet ih je rastvorljivo u vodi, a četiri su rastvorljiva u ulju ili u mastima.)
45. Primeri vitamina rastvoljivih u vodi.
(vitamin C i vitamini B kompleksa) (ko želi više:B1, B2, B3, B5, B6, B9 B12, liponska kiselina, biotina, PABA, inozitol. U organizmu se uglav­nom ne mogu zadržati znatne količine tih vitamina, jer se brzo izlučuju iz organizma, pa ih zato svakog dana treba unositi hranom. Mo­gućnost nastanka hipervitaminoza relativno je mala, jer se eventualni višak brzo izlučuje iz organizma mokraćom.)
od 46 do 49 (i 49) retko pitam
46. Izvor B kompleksa.
(kvasac, pšenica, pirinač, jetra, mozak, srce, grašak, jaja, zeleno povrće, pečurke)
47. Izvor C vitamina.
(voće (citrusi), šipak, paprika, peršun)
48. Nedostatak B kompleksa.
(poremećaj rada nervnog sistema, gubitak apetita, gruba i suva koža, slaba kosa, premor,poremećaj varenja opstipacija (zatvor), nesanica i akne,...Njihovu apsorpciju pomažu vitamini C, E, kalcijum i fosfot, a usporavaju, nekada i totalno onemogućavaju stres, mnogo šećera, kafa, alkohol, pilule za kontracepciju i spavanje, infekcije)
49. Nedostatak C vitamina.
(skorbut, lomljenje kostiju, naticanje zglobova, krvarenje desni, anemija...)
50. Primer vitamina rastvorljivih u ulju.
(vitamini A, D, E, K) (ko želi više: dobro se resorbuju, odnosno, preko creva unose u orga­nizam. Prenos se može znatno poremetiti zbog bolesti probavnog sistema, žučnog sistema i gušterače. Vrlo dobro se zadržavaju u organizmu, najčešće u jetri i u masnom tkivu. Njihov se višak odra­žava kao hipervitaminoza, čija posledica može biti narušavanje ravnoteže organizma i pojava bolesti.)
51. Izvor A vitamina.
(jaja, mleko i mlečni proizvodi. Žute i lisnate zelene bilj­ke: šargarepa, bundeva, spanać i kajsije, osiguravaju velike količine narandžastog pig­menta beta-karotena, iz kojega u organizmu nastaje vitamin A, bez opasnosti da nastupi „predoziranost")
52. Izvor D vitamina.
(oko 80% potreba za vitaminom proizvodi se u organizmu sunčanjem, ostatak korišćenjem: ribe i žita­rica)
53. Nedostatak A vitamina.
(Manjak vitamina: "kokošije slepilo", suvoća kože i promene na sluznicama. Višak vitamina: glavobolja, mučnina, povraćanje, po­većanje jetre, suvoća sluzokože usana, gubitak telesne teži­ne, smrt)
54. Nedostatak D vitamina.
(Manjak vitamina kod dece: rahiti­s, kod odraslih: osteomalacija. Višak vitamina: povećana koncentracija kalcijuma u krvi i povećano izlu­čivanje kalcijuma mokraćom, zastoj u rastu, taloženje kalcijuma, slabost, glavobolja, povraćanje, proliv i prekomerno izlučivanje mokraće (poliurija).
55. Učestvovanje E i K vitamina.
(E: uklanjanje iz organizma slobodnih radika­la, održavanje nervnog sistema i broja eritrocita, ima dobar učinak u podmlađivanju; K: potreban za stvaranje belančevina koje učestvuju u procesu zgrušavanja krvi. Glavna posledica nedostatka vitami­na K je sklonost krvarenju)
56. Upotreba masti, ulja.
(u ishrani, za proivodnju sapuna...)
57. Nalaženje masti i ulja.
(masti - masno tkivo životinja; ulja - semenke, plodvi, stabla biljaka)
58. Nalaženje ugljenih hidrata - šećera.
(biljke, voće, žitarice, krompir, pirinač)
59. Koja je razlika između glukoze i fruktoze?
(glukoza je aldoza, a fruktoza je ketoza)
60. na vedi koji su vitamini rastvorni u vodi,a koji u mastima.
61. napiši  koji vitamin nedostaje organizmu ako se pojavi:
a) noćno slepilo         b) skorbut              v)  anemija     g) rahitis



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај