Занимвљивости из области немачког језика

                 У оквиру пројекта „Дани немачке културе“, који се већ традиционално реализује у нашој школи, 21. децембра 2015. године организована је радионица на немачком језику под називом „Германизми у српском језику“.
Том приликом ученици осмих разреда, који су присуствовали презентацији, могли су се на интересантан начин упознати са речима које потичу из немачког језика, а које и они можда свакодневно употребљавају.
У реализацији овог пројекта учествовали су следећи ученици осмих разреда:
Ивана Кампфер 8-1
Иван Паунов 8-1
Софија Бељин Иванић 8-2
Ментор је била проф. Биљана Којић.                Ево једног, помало шаљивог примера, у виду краћег текста, а који су припремили наши ђаци:
„Колико немачких речи већ знамо, колико њих употребимо сваког дана, а да тога заправо нисмо свесни…
Ако обучемо блузу (Bluse) која нам је кнап (knapp), ако ставимо шминку (Schminke), а косу, коју смо пре тога осушили феном (Föhn) и навили виклерима (Wickler), вежемо шналом (Schnalle), па још обујемо штиклу (Stöckel), већ смо употребили неколико немачких речи.
Замислите ако сте на блузи нашли флеку (Fleck) и морате одмах да је ставите у вешмашину (Waschmaschine), која се покварила. Мораћете да позовете мајстора (Meister), а њему ће за поправку требати шрафцигер (Schraubenzieher).
Ви бисте за то време огладнели, па бисте купили кифлу (Kipfel) или перецу (Brezel), а можда и скували супу (Suppe) са кнедлама (Knödel) или умесили штрудлу (Strudel).
После подне одлазите до шалтера (Schalter) поште, а након тога купујете фарбу (Farbe) за косу. Ципеле које сте узели од шустера (Schuster) пакујете (packen) у гепек (Gepäck). Свраћате до шнајдера (Schneider), али нисте сигурни да оне ципеле пасују (passen) уз вашу хаљину.
У овом кратком тексту употребили смо већ 23 германизама.“               
Дани немачког језикаУ оквиру пројекта "Дани немачке културе", који се већ трећи пут организује у нашој школи, ученици осмих разреда осмислили су презентацију на тему "Сложенице у немачком језику"

Ментор је била професорка Биљана Којић   

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај