Награда "НИКОЛА БРАШОВАН" додељена нашој наставници

Датум: 29. Januar 2018 09:42 Категорија: Новости

Јадранка Ћулум, професорка српског језика, добитница је награде "Никола Брашован", коју Град Вршац додељује просветним радницима за постигнућа у раду.

            Годишња награда "Никола Брашован" представља посебан вид друштвеног признања најбољим просветним радницима наше општине, који су постигли значајна остварења у васпитно-образовном раду у областима наставног градива, слободних активности и професионалне оријентације ученика, стручног усавршавања сарадника, сарадње са родитељима, културне и јавне делатности.
           На Светосавској академији, одржаној, 26.01.2018. године, награде је добитницима уручила заменица председника Скупштине Града Вршца Андријана Максимовић.

           Јадранка Ћулум рођена је 28.4.1965. године у Кључу, у Републици Српској. Основну и средњу школу похађала је у родном месту, а студирала и дипломирала на Филолошком факултету у Сарајеву. Диплому је стекла на две студијске групе - Одсеку за српски језик и књижевност и Одсеку за компаративну књижевност и библиотекарство. Тиме је стекла звање дипломираног професора српског језика и књижевности и дипломираног компаративисте. До 1992. године живела је и радила у Сарајеву као професор књижевности, а од 1992. у Вршцу. Неколико година радила је у ОШ „Браћа Јерковић'“ у Банатском Карловцу, ОШ „Јован Стерија Поповић“, ОШ „Паја Јовановић'“ и Пољопривредној школи у Вршцу. Из Пољопривредне школе прелази у ОШ ''Младост'' чији је радник већ петнаест година.

 

           Током своје богате и успешне каријере професорке српског језика и књижевности, Јадранка Ћулум је изградила изузетан однос са својим ученицима. Важи за захтевну и праведну наставницу која све своје ђака на најбољи могући начин припреми за средње школе и факултете, али пре свега за будући живот као широко образоване, мислеће младе људе. За узврат им нуди све своје знање, креативност, нежност и топлину које се спомињу и годинама касније.

           Захваљујући свом константним и стваралачком раду, она сваке две године изведе по једну успешну генерацију осмака који успешно полажу завршни испит и уписују жељене школе. Ученици наше школе увек су међу прве три најуспешније школе на тесту из српског језика на завршном испиту у целом Јужнобанатском региону.

Значајан је њен рад са талентованим ученицима. Сваке године она предано припрема ђаке за такмичења из српског језика, књижевности и рецитовања. Нема ни једне школске године током које њени ђаци нису освојили прва места на општинским и окружним такмичењима. Посебно се истичу њена учествовања на републичком такмичењу из српског језика и језичке културе у Тршићу, као и покрајинско такмичење у рецитовању у Сечњу.

Радећи активно у рецитаторској и литерарној секцији, Јадранка Ћулум негује и обликује младе таленте. Сваке године деца са којом она ради добијају највредније награде на различитим литерарним конкурсима. Од доласка у ОШ „Младост“ учествовала је на више од четрдесет литерарних конкурса, а награђено је преко 140 њених ученика. Посебно место заузимају награде које се деци додељују у оквиру Београдског фестивала писаца за децу Витезово пролеће. Уз њено менторство, две ученице су и саме издале своје прве збирке песама.

Своју хуманост и човекољубље исказује и у раду са децом са посебним потребама, а сваке године организује уз помоћ ђака наше школе и прикупљање играчака, школског прибора, књига и одеће које потом пакује у пакетиће и додељује на школским приредбама када се организује дружење са децом инвалидима и дружење са децом корисницима Центра за социјални рад.

Негује филозофију перманентног, доживотног образовања због чега похађа различите семинаре сваке године. Само за последњих пет година имала је преко 200 сати стручног усавршавања. Три године за редом, од 2012. до 2014. учествовала је на Међународном симпозијуму наставника на српском језику у Румунији као предавач и аутор самосталних научних радова који су објављени у Темишвару.

Сматрамо да се наша колегиница осим педагошким радом, истиче пре свега својим књижевним стваралаштвом. Неуморно пише за децу и одрасле остављајући за собом неизбрисив траг за сва времена. Објавила је збирке песама:

Корак до сна“

Између времена“

На длану песма“

Иза будућности“

Презрело јутро“

Карта за снове“

Душа молитвена“

Кошава“

Додир равнице

Ту је и збирка „Аутобуске приче“, аутобиографску збирку „Босонога принцеза“ и монодраму „Женске тајне“. Препевала је две збирке песама мађарског песника Арона Гала.

Објављивала је у многим листовима и часописима. Заступљена је у бројним антологијама. Једна од њих је Антологији савремене књижевности за децу, где је први пут на овакав начин представила град Вршац са својим песмама. Сарадник је најпопуларнијег часописа за младе „Витез'“ и уредник школског часописа „Вртешка“. Учесник је Београдског фестивала писаца за децу Витезово пролеће и многих других фестивала широм земље.

            Јадранка је у Вршцу покренула и Фестивал дечје поезије Дете песнику и овај њен пројекат спремно је прихватило Министарство просвете. На Фестивалу су учествовали познати песници: Добрица Ерић, Миња Субота, Раша Попов, Јова Радовановић…Гости Фестивала били су и песници из Румуније, те је тако Фестивал попримио међународни карактер. На Фестивалу је Јадранка Ћулум добила изузетно признање за свој књижевни рад - Повељу за посебан и драгоцен допринос улепшавања света детета. Повеља је још више значајна ако се зна да су ову награду до сада за свој рад добили само Добрица Ерић и Миња Субота.

Много је Јадранкиних награда и признања, од којих су само неке: 16 Витезових признања, дипломе за рад и стваралаштво, 4 награде и похвале књижевног удружења ''Вукови ластари'' из Лознице и признања са међународних такмичења , те друга признања и награде са бројних фестивала широм земље.

Песме наше колегинице преведене су на румунски, руски и енглески језик. Бројне песме су компоноване и радо се певају и јавно изводе. Творац је и аутор химне ОШ „Младост“, а први је аутор из нашег града после Стерије чији се комад „Женске тајне“ нашао на репертоару Стеријиног позоришта.

Члан је Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Републике Српске, Вршачког књижевног клуба и члан Удружења књижевника у отаџбини у расејању. Јадранка учествује у скоро свим културним манифестацијама у граду. Члан је популарног хора „Распевани професори“. Писац је рецензија за књиге бројних аутора.

            Реткост је и радост имати тако свестрану, талентовану и стручну колегиницу као што је Јадранка Ћулум. Она плени својом креативношћу, одушевљава својом вољом за рад, опомиње својом хуманошћу, инспирише и све нас који смо око ње да дамо свој максимум.

          Честитамо нашој наставици и желимо јој добро здравље и пуно успеха у раду.
 

 

 


 



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај