Дан матерњег језика

Датум: 22. Februar 2017 16:07 Категорија: Новости

У уторак 21.фебруара 2017. ученици наше школе су, уз помоћ наставника српског језика Јадранке Ћулум, Даниеле Радосав Николић и Данила Мајсторовића, обележили Дан матерњег језика.
Током кратког програма ученици су на српском, румунском и мађарском језику упознати са поводом за обележавање овог дана, чули су занимљиве  народне умотворине и објешњени су им појмови који означавају различите родбинске односе. Врхунац је био драмски приказ који су припремили ученици петог разреда , а који је говорио о најчешћим језичким  грешкама које сви правимо у свакодневном говору, а који је садржао и савете  како их исправити.
      

Матерњи језик је  језик који дете прво научи или онај који дете најбоље зна и користи. То је  језик на којем мислимо, сањамо и рачунамо. Матерњих језика може бити више од једног, ако је реч о двојезичној или вишејезичној породици, нпр. ако дете одгаја брачни пар који користи различите језике.
Сваки матерњи језик треба обасипати љубављу  и поштовањем од стране његових говорника, не треба га кварити, и – што је посебно важно –  мора се креативно обогаћивати новим речима  и стилски дотеривати. Jeзик – то смо ми.
  



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај